Runor – en ny forskningsplattform

I början av december lanserades Runor, den nya forskningsplattformen för runinskrifter.
Men det finns en hel del att komplettera den med.
Och färdig, nej det blir den inte. Ny tolkningar publiceras. Inskrifter hittas. Arkivfynd görs. Nya bilder tas. Andra forskningsmiljöer skapas som är värda att länka till.

Från Riksantikvarieämbetets webbsida https://www.raa.se/hitta-information/runor/

Bland det som lagts till efter lanseringen är en stor mängd länkar till bilder.
Men fler bilder finns, och kommer att knytas till forskningsplattformen.
Runtextdatabasen innehåller, utöver det som fanns i databasen från 2014, de ändringar och tillägg som beskrivs i loggboken. Två viktiga tillägg utöver det som är beskrivet i loggboken bör påpekas: det ena gäller att nya databasen innehåller flertalet av dalruneinskrifterna och att många inskrifter nu har översättningar till nutida språk.

Översättningsarbetet har sen fortsatt och mer kommer att läggas in i kommande uppdatering.
Andra viktiga uppdateringar som kommer framöver – se också de många gula markereringarna i loggboken – gäller inskrifterna från Isle of Man, liksom de grönländska inskrifterna.

När det gäller funktionalitet på plattformen Runor, saknar jag bl.a. att kartan i sin grundutformning inte visar inskrifternas nuvarande plats. Många runstenar står inte kvar där de en gång stod, och kartan kommer givetvis framöver visa var man kan ”hitta närmsta runsten”. Gör man däremot en utsökning, t.ex. en filtrering på inskrifter från ett visst landskap, eller en viss kommun, då får man med inskrifternas nuvarande plats på kartan.

Men det finns mer information att lägga ut på plattformen. Speciellt tänker jag på de inskannade delarna av Sveriges runinskrifter. Men varje ny – eller gammal – uppgift som kommer att knytas till plattformen blir värdefull. Och under 2021 blir det en hel del av den varan.

För egen del har 2020 inneburit en hel del arbete med just Samnordisk runtextdatabas, men också mycket arbete med en utgåva av Nordéns supplement till Östergötlands runinskrifter och med Svensk runbibliografi. I skrivande stund innehåller den senare databasen 4748 poster, varav 142 har lagts in under året. Och ytterligare 106 poster har uppdaterats under 2020. Arbetet fortsätter under 2021 – varje år skrivs nya artiklar, uppsatser och böcker om runor och runinskrifter. Tipsa gärna om dem.

Och ha nu ett riktigt Gott nytt år!

Senast uppdaterad 2020-12-31

3 reaktioner till “Runor – en ny forskningsplattform”

 1. Kul med ny plattform,
  Jag trodde dock verkligen att det skulle vara möjligt att söka på materialkategori samt typ av föremål likt runer.ku.dk. Det i kombination med prickar på karta hade varit lysande för att få överblick av exempelvis amuletter eller runben. Mycket snopen blev jag men hoppas verkligen det kommer i framtiden. Vet du förresten hur många år det kan ta för ett nyfynd att få ett signum?

  1. Har du testat Filtrering? Då kan man t.ex. välja ut föremålen revben och runben. Eller välja material ben/horn.
   Runfynden får signum när det kommer nya versioner av databasen. Den senaste kom 2014, dessförinnan kom det nya versioner 2008, 2004 och 2001. Läs mer. Databasen som släpptes nu i december 2020 är enbart ”partiellt uppdaterad”. Det finns flera nya inskrifter i den, men mer kommer tillkomma under året. Tanken är att det inte ska behöva ta lika lång tid i framtiden innan ett runfynd får ett signum. Men inte sällan krävs flera undersökningar under olika väder- och/eller ljusförhållanden innan en tillräckligt bra läsning kan fastställas och därefter vidtar ett tolkningsarbete som kan ta olika lång tid. Dessutom: signum behöver peka på en källa – dvs ett runfynd behöver typiskt publiceras i någon form för att kunna få ett signum.

   1. Jag har uppenbarligen varit fantastiskt blind och missat filtrering. Stort tack, det gjorde min kväll 🙂 Och tack för förklaringen gällande signum, har länge undrat. Nu ska det sökas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *