Arkivfynd med skeppsristning från Hjulsbro, Östergötland

Vid Hjulsbro i Landeryds socken, Östergötland, har det funnits inte en utan två runstenar. Den tidigare kända runstenen, Ög 112, har varit försvunnen sedan länge. Men det fanns alltså en runsten till i Hjulsbro, i utkanten av dagens Linköping, även den numera försvunnen.

Runstenen ritades av och beskrevs i augusti 1728 av lektorn och kyrkoherden Petrus Milberg. Den var svårläst och Milberg kunde bara konstatera två ord i texten: biurn ’Björn’ och kuþ ’Gud’. Den sistnämnda runföljden står till höger på stenen och kan vara början på en böneformel. Eller måhända en del av ordet goðan, ’gode’.

Runstenen finns beskriven i en handskrift (R 554) från Olof Celsius arkiv på Uppsala universitetsbibliotek. Där har man även tidigare bl.a. upptäckt en tidigare okänd östgötsk runinskrift, se här. Runstenen från Hjulsbro har en skeppsristning, vilket är ganska ovanligt på runstenarna. Jag känner, bortsett från runförsedda gotländska bildstenar, bara till ett tiotal runstenar från svenskt område med ristade skepp. Bland de mer kända är kanske Tullstorpstenen från Skåne och Sparlösastenen från Västergötland. Den senare har segel hissat på sitt skepp och sådana stenar kommer bli mest relevanta att jämföra med Hjulsbrostenen. Jämförelser bör göras med det gotländska bildstensmaterialet i sin helhet, oavsett om stenarna har runor eller ej, även om skeppsbilderna därifrån oftast är från ett äldre tidsskede. Likaså bör jämförelser göras med lösföremål såsom en träpinne från Bergen i Norge och ett revben från Sigtuna i Uppland. Dessa båda föremål har såväl skepp som runor. Revbenet från Sigtuna hittades 1995, se TOR 1996, s. 305 ff. Skeppet på benet har liksom Hjulsbrostenen höga stävar, men seglet är på benet inte alls detaljerat. När det gäller skepp med segel på runstenar från Östergötland bör nämnas Ledbergsstenen från Ledbergs kyrka (Ög 181) och runstenen från Stratomta i Törnevalla sn (Ög 224). Skeppet från Hjulsbro blir ett värdefullt bidrag till vår kunskap om vikingatidens skepp.

Fler arkivfynd kommer säkerligen kunna göras – jag kommer återkomma till några fler just från Östergötland – men ännu roligare vore om stenarna från Hjulsbro kunde återfinnas i verkligheten.

Foto Alvin

Senast uppdaterad 2019-02-24

3 reaktioner till “Arkivfynd med skeppsristning från Hjulsbro, Östergötland”

  1. ”Backen vester om Hjulsbro” är villaområde numera tyvärr. Finns det någon uppgift om vem som gjort teckningen? Petrus Milberg verkar troligt, han blev ju så småningom pastor i Landeryds socken där Hjulsbro ligger.

  2. Hjulsbro är numera en stadsdel i Linköping. Själva gården Hjulsbro låg på västra sidan av Stångån. Om gården låg kvar exakt på samma plats även vid förra sekelskiftet är osäkert, men det kan inte vara långt ifrån. Adressen är i så fall Tråddragarevägen 11-13. Och väl där skulle jag leta efter ”backen vester om Hjulsbro”.

  3. Finns det några ytterligare uppgifter om var stenen stod? ”Hjulsbro” är rätt vagt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *