Uppdateringen av nästa version av runtextdatabasen startad

När Runor lanserades hösten 2000 var vi mitt uppe i en uppdatering av runtextdatabasen och förhoppningen var att arbetet snart kunde fortsätta, men då i ny miljö.
Men tyvärr fanns då inte ett färdigt och användarvänligt gränssnitt för att uppdatera databasen. Användargränssnittet har fortfarande sina brister men nu den 29 november började uppdateringen så smått. Det dröjer dock innan en ny version kan publiceras. Det är mycket att uppdatera vilket också antyds med de många gula markeringarna i loggboken från augusti 2020: http://www.runforum.nordiska.uu.se/filer/loggbok_2014-2020_aug.pdf

En ny inskrift, bland många andra, man kommer kunna hitta i nästa version av runtextdatabasen är runstenen som upptäcktes i Hellerö, Västra Eds socken vid Västervik i Småland i september 2020. Läs mer om fyndet i K-blogginlägget Årets runfynd 2020.

Runstenens signum i arbetsversionen av runtextdatabasen är Sm KVHAAÅ2021;182.
”KVHAAÅ” står för Kungl. Vitterhets historie och antikvitetsakademiens årsbok.

Sm KVHAAÅ2021;182 Västra Eds socken, Hellerö. Foto Magnus Källström.

Inskriften lyder
kerþaṛ raisþi : stin : þansi : at : sitiarf : faþur : sin : buanta : aykerþaʀ
Vilket tolkas
Gerðarr ræisþi stæin þannsi at Sigdiarf, faður sinn, bōanda Øygærðaʀ.
Och som på nusvenska blir:
Gärdar reste denna sten efter Sigdjärv, sin fader, Ögärds make.

Vid arbetspasset den 29 november blev enbart ett tiotal uppdateringar gjorda, men arbetet fortsätter.
I processen att t.ex. lägga in en helt ny inskrift är det flera steg som behöver göras. Det handlar exempelvis om att

  • skapa ett nytt signum
  • skapa en plats där runinskriften hittades/finns – om inte platsen redan finns i databasen
  • finns denna plats i Fornsök?
  • skapa ett ”föremål”, ett objekt som ska ha detta signum (en runsten, en brakteat, ett runben…), föremålet är av ett visst material, vidare kan en runsten t.ex. vara vikingatida, ha en stilgruppering, ha ett kors som ska beskrivas. Föremålet kanske finns på ett museum, det har också koordinater m.m.
  • själva runinskriften ska skrivas in och dess tolkning på runsvenska/rundanska och(/eller) fornvästnordiska, översatt till engelska och till svenska för inskrifter från Sverige.

Inskrifterna och tolkningarna skrivs både in på ett ”vanligt” sätt, men också enligt TEI.
TEI är ett XML-baserat språk som gör det möjligt att spara och analysera textinformation, se t.ex. https://en.wikipedia.org/wiki/Text_Encoding_Initiative.

Den fornvästnordiska tolkningen av runstenen från Hellerö kan med TEI beskrivas så här:

<name><w>Gerðarr</w></name>
<w>reisti</w>
<w>stein</w>
<w>þenna</w>
<w>at</w>
<name><w>Sigdjarf</w></name>
<pc>,</pc>
<w>fǫður</w>
<w>sinn</w>
<pc>,</pc>
<w>bónda</w>
<name><w>Eygerðar</w></name>
<pc>.</pc>

Och mer lättläst:
Gerðarr reisti stein þenna at Sigdjarf, fǫður sinn, bónda Eygerðar.

När en ny version av runtextdatabasen kan komma är än så länge för tidigt att säga, men det får i vart fall antas dröja ett år.

Senast uppdaterad 2024-11-30.

4 reaktioner till “Uppdateringen av nästa version av runtextdatabasen startad”

  1. Den loggbok gällande uppdateringarna av Samnordisk runtextdatabas som finns på webbsidan https://www.uu.se/institution/nordiska/forskning/projekt/samnordisk-runtextdatabas, jämför https://runbloggen.gamlebo.se/2020/08/31/loggbok-for-samnordisk-runtextdatabas-publicerad/, har nu kompletterats med de sista ändringarna som gjordes inför konverteringen till den nya databasen och den lansering av Runor, https://app.raa.se/open/runor/search, vilken skedde i december 2020.

    1. Betyder detta att nyfunna inskrifter publicerade efter 2020 inte kommer med i denna uppdatering?
      Vet du hur ofta söktjänsten Runor uppdaterar appen? Vore ju givet med uppdatering efter uppdatering av runtextdatabasen.
      Mvh

      1. Nya versioner av runtextdatabasen har under åren kommit med rätt långa tidsintervall. De senaste versionerna kom 2020, 2014, 2008 och 2004 (se https://www.runforum.nordiska.uu.se/srd/versioner/). Skulle uppdateringarna komma tätt skulle forskningsarbeten, som ofta tar flera år, behöva ta hänsyn till, och kontrolleras mot, inte bara en utan flera olika versioner av databasen. Ett större skäl till de långa tidsintervallen är emellertid att uppdateringsarbetet bedrivits utan finansiering och till stor del utförts på ledig tid. I nästa version av databasen (som rimligen dröjer i vart fall ett år) kommer så många som möjligt av de senare årens fynd komma med, alltså även fynd från innevarande år – under förutsättning att fyndet är vetenskapligt behandlat.
        Efter att loggboken publicerats i augusti 2020 hann det göras ytterligare en del uppdateringar innan plattformen Runor publicerades i december. Tyvärr missades då att också publicera en uppdaterad loggbok, vilket nu långt senare i alla fall blev gjort. Men det finns mycket mer att ändra och mer att lägga in i databasen, ett arbete som nu alltså påbörjats.
        När det gäller uppdateringar av appen Runor, alltså söktjänsten och inte själva databasen som Runor använder, så har det gjorts ett antal uppdateringar under åren. T.ex. kan man hitta mer information under Bilder och under Dokumentation och även informationen på kartbilden har uppdaterats.
        Hittar man fel som rör innehållet, som text, dateringar och nyckelord etcetera i databasen, skicka gärna ett meddelande till: e-runor-nordiska@uu.se
        Hittar man fel som inte har med själva databasinnehållet att göra, utan om söktjänstens funktioner, skicka gärna ett meddelande till: e-runor@raa.se

        1. Stort tack för utförligt svar och för ditt arbete med uppdateringar.

          Med få nyfunna runindkrifter 2024 önskar jag ett gott nytt år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *